Jaké zkušenosti máte s Rynairem? Letím s nima poprové a nejradši bych to zrušil... Lze zrušit nějak rozumně letenku od nich, když od nákupu neuplynulo ani 24h? Jak je to s "příručníma" zavazadlama? Nikde to tam nemůžu najít. Jelikož jedu na Sardinii, tak budu mít sebou krémy apod. Nevyházejí mi to? Díky .

Ryanair - obecně

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Tak jsem zjistil, že ta "bezplatná" změna letu je u Ryanairu tak trochu jejich klasický scam. Mimo doplacení rozdílu v ceně letenky, což je OK, to chce doplatit i rozdíl v ceně odbaveného 10 kg zavazadla. Vtip je v tom, že když dám koupit ten nový let samostatně, tak to zavazadlo stojí dokonce o 10 Kč méně, než jsem já zaplatil u původního letu, nicméně po mě to chce doplatit ještě jednou tolik, co stálo původně. Jestli to tedy chápu dobře, tak to mě chce doplatit do ceny, jako kdyby se to zavazadlo dokupovalo až dodatečně po nákupu letenky, což je tedy pak ta cca dvojnásobná cena. To mi přijde ale jako dost scam, protože já už přeci to zavazadlo koupené mám a měl bych tedy platit maximálně do rozdílu ceny nákupu zavazadla současně s novou letenkou. Setkal jste se s tím někdo?

0 Citovat

ano, setkal jsem se přesně s tou stejnou situací, resp. chtěl jsem změnit odlet na datum, kdy cena letenky byla dokonce nižší, než moje původně zaplacená, (samozřejmě déle jak 7 dnů před odletem), ale chtěli právě ten doplatek zavazadlo, resp. v mém případě priority boarding, kdy započítali cenu 2x vyšší, než u nové letenky, přestože jsem to měl již koupené. Nejbizardnější na tom je, že jsem chtěl novou letenku na datum, kdy byla cena výrazně nižší, a i kdyby se k tomu připočítal ten dvojnásobný doplatek za zavazadlo, pořád bych se vešel do původně zaplacené částky! Ale doplatek za zavazadla se z nějakého záhadného důvodu generuje zvlášť, takže rozdíl v ceně letenky, je li nižší, propadne, ale rozdíl v ceně zavazadla (který by dle podmínek ani neměli účtovat) chtějí zaplatit zvlášť.

Druhá úplně stejná rezervace, jen bez zavazadel, šla změnit bez problémů zdarma.

Stěžoval jsem si na chatu, opakovaně, s několika různými operátory.
Celkem nepokrytě mi lhali, že tak je rozdíl v ceně letenky, pak že teda v ceně zavazadla, pak že se to počítá z jiného tarifu, než nově kupované letenky..
Citoval jsem jim jejich vlastní podmínky, kopíroval screenshoty aktuálních cen. Zjevně jsem je dostal argumentačně do úzkých, ale práva jsem se nedomohl.
Zajímavé je, že někteří mi nabízeli možnost to změnit za různé částky, které se lišily od částky, které mi nabízel klasicky web FR ve správě rezervace.
Z celkem asi 7 chatů mi 3x řekli, že s tím nemůžou nic udělat, a pak jsem dostal nabídky na změnu za čtyři různé částky - některé nižší, některé vyšší, než ve správě rezervace. Mají v tom prostě sami bordel.

Každopádně, nikdo z nich neuznal, že jsem jako zákazník v právu, že jsem splnil všechno do puntíku, co požadují v podmínkách a že jejich systém se chová maximálně protizákaznicky a v rozporu s podmínkami.

0 Citovat

Ano je to tak jak píšeš. Dle jejich zvrácený logiky to totiž funguje tím způsobem, že při změně letu se dokoupený služby jakoby pomyslně vystornují do kreditu, změní se let a až dodatečně to jakoby k již dokončené rezervaci dokoupí původně zakoupené služby (za vyšší cenu, protože se uplatní vyšší cena "dodatečně" dokoupené služby) mínus ta původní zaplacená cena za služby. Čili za to zavazadlo nebo priority zaplatíš celkově úplně stejnou částku, jako když bys u původní rezervace nic dokoupeného neměl, změnil let a až pak to dodatečně zakoupil. Tím pádem pokud někdo počítá s tím, že ten let bude měnit, tak nemá vůbec cenu cokoliv při vytváření původní rezervace dokupovat. K tomu částka za let a částka za služby se počítají odděleně, takže když se mění z dražšího letu na levnější, tak rozdíl ceny propadá ve prospěch Ryanairu a k tomu tě ještě zkásnou za kufr, takže ve výsledku dvojitý scam.

0 Citovat

No zajimave postrehy ,mam sice trosku jiny ale taky trosku zvlastni  a vyuzitelny i pro nekoho kdo to nezna  Kupoval jsem letenky  do Recka pro dva  zpatecni  ,radeji jsem koupil samostatne 4 letenky ,pro pripadne zmeny  ,koupil jsem vsechy jen v tarifu value,  tedy s malym prirucnim zavazadlem , kdyz  se pouzije  tarif regular, tak je ve vysledku cena vyssi, nez kdyz koupite tarif value  a k tomu si samostatne koupite jak priority, tak sedadlo (hned s letnkou ,pozdeji uz je cena vyssi )Tuto fintu uz znam z drivejska 

Ale zajimava byla jina vec koupil jsem prvni letenku a za zavazadlo (priority) mi to nabidlo   260 Kc  pri dalsim nakupu stejne letenky mi to ukazalo 360 Kc  u zpatecnich letenek mi to v obou pripadech nabidlo cenu 10 euro  Proc byla na jedne letence  pri ceste tam cena o 100 Kc vyssi jsem jaksi nepochopil 

0 Citovat

taka otazocka - je treba ist pre istotu na Ryanair checkin vo Viedni a ukazat tam covid dokumenty pred odletom? alebo vsetko na gate sa riesi. Po minulotyzdnovej skusenosti z PRG by som mal rad na gate uz pokoj :)

0 Citovat

Vcera let prg-bud, byli jsme u check-inu, bez cekani. Zkontrolovali covid pas, dali papirek. Spouste lidem kontrolovali doklady u gatu. Ale naprosto v klidu a pohode. V  BUD take bez problemu, rekli jsme "turists", nikdo nic nekontroloval.

0 Citovat

ad mikir: takto se to chová běžně, cena priority boardingu se postupně zvyšuje v závislosti na vykoupených priority pro daný let. Prvních několik málo je za 6€, pak několik za 8€, pak za 10, 12.. občas je krokování jiné, podle destinace, délky letu, země, apod.

Ty jsi zjevně dokoupil poslední priority za 10€ (260,-kč) a všechny další už byly za 14€ (360,-kč), zatímco u zpátečního letu jsi měl všechny za shodnou cenu. Kdybys jich dopukoval víc, i tam bys o pár rezervací dál narazil na vyšší cenu.

Nic to nemění na tom, že u zkušenosti mnou popsané výše se Ryanair zachoval jako velmi nereziozní obchodník, defakto jsou to nekalé obchodní praktiky.

0 Citovat

tonic napsal(a):

taka otazocka - je treba ist pre istotu na Ryanair checkin vo Viedni a ukazat tam covid dokumenty pred odletom? alebo vsetko na gate sa riesi. Po minulotyzdnovej skusenosti z PRG by som mal rad na gate uz pokoj :)

Ahoj, my letěli z Vídně v úterý do Říma, check in jen online a na gate naprosto bez problémů... (po nas konkrétně nechtěli vidět ani test ani edlf, jen naskenovali letenku a šli jsme do letadla) 

0 Citovat

S těmi zavazadly se nedá nic udělat. Prostě je to klasický podvod, ale co jiného u Ryanairu čekat, že. Při změně to prostě nepřidá zavazadla stejným způsobem jako u původního letu, ale automaticky to přihodí podle ceníku pro dodatečně přidaná zavazadla. Vyhnout se tomu nejde. A obávám se, že lehce to napadnout asi nepůjde, protože z logiky věci to opravdu dodatečně přidané zavazadlo je. 

0 Citovat

tonic napsal(a):

taka otazocka - je treba ist pre istotu na Ryanair checkin vo Viedni a ukazat tam covid dokumenty pred odletom? alebo vsetko na gate sa riesi. Po minulotyzdnovej skusenosti z PRG by som mal rad na gate uz pokoj :)

Ve Vídni jsme vůbec na check-in nešli, všechny papíry jsme ukazovali na gate. Ani jsme jim je nenahrávali do aplikace, jak nás vyzývala.

0 Citovat

Vcera som ziadal o refund, lebo mi posunuli let do Paphosu o 1 den. (Na cely Jul zrusili polovicu letov s Viedne)

V tom formulari su iba 2 moznosti. Ze je let zruseny, alebo posunuty o viac ako 5 hodin. Takze pri mensom posune asi nie je narok na nic. Tym padomto maju s Wizz rovnake.

0 Citovat

Nevim ,jak je to z hodinama ,ale vcera mi prisla informace o posunu hodin a k tomu uvadeji,ze je mozne presunout let na jindy bez poplatku ,jeste jsem to nezkousel ,ale jeden z letu ,ktery mam uz meneny vicekrat bych rade  vymenil bez poplatku jen s doplatkem rozdilu ceny ,tak to urcite  zkusim  ,posledne me ale poplatek za zmenu vyskakoval i kdyz byl let dvakrat zruseny ,resil jsem to na live chatu a bez problemu mi to zdarma vymenili 

0 Citovat

V tom oznameni o zmene co mi prislo  bola aj moznost zmeny zdarma cez infolinku/live chat. Ja som sa rozhodol poziadat o refund, a tam uz boli iba tie 2 moznosti. Som zvedavy aky rychly budu s vratenim... A kupil som za tu istu cenu odlet s BA a navrat do Vie na tie terminy ktore som potreboval. Usetrim si tym jenu cestu do Viedne. Neviem ci by islo cez chat zmenit Vie-Pfo- Vie na Bts-Pfo-Vie.

0 Citovat

Nevie niekto ako to je pri refunde ked som pri platbe pouzil voucher+doplatok? Vratia celu sumu, alebo len doplatok, a vystavia novy voucher v hodnote toho povodneho?

0 Citovat

Tak si odpoviem sam :)

Namiesto doplatku mi ponukli voucher, alebo refund. Vybral som refund. Napisali, ze vratia do 7 prac. dni. Tak uvidim.    Voucher ktorym bola platena cast leteniek mi obnovili na povodnu sumu, ale platnost mu nepredlzili, a nechali povodnu.

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

V tom oznameni o zmene co mi prislo  bola aj moznost zmeny zdarma cez infolinku/live chat. Ja som sa rozhodol poziadat o refund, a tam uz boli iba tie 2 moznosti. Som zvedavy aky rychly budu s vratenim... A kupil som za tu istu cenu odlet s BA a navrat do Vie na tie terminy ktore som potreboval. Usetrim si tym jenu cestu do Viedne. Neviem ci by islo cez chat zmenit Vie-Pfo- Vie na Bts-Pfo-Vie.

 

Nelze

0 Citovat

Ryan ma dnes letenky za 5 €. Kupene BUD- Sofia za 10 € spiatocne

0 Citovat

Mam cerstve info  k tem zmenam casu , mel jsem letenku ,ktera uz byla dvakrat vymenena .takze mi to davalo poplatek (zrejme zdrazeny z 35 na 45 euro) ,cena letenky  byla 26 euro , nasel jsem takovou cenu az na zari,  tak jsem zkusil live chat ,  byl jsem v poradi pres 900 , vydrzel jsem cekat a dozvedel se, ze to vymenit lze, ale ze to jde jen s poplatkem , namitnul jsem ze tam byl zmeneny i cas ,obdrzel jsem odpoved, ze refund jde jen za tech 5 hodin a vice, ale ze do 5 hodin mi to muzou vymenit zdarma ,ale jen do konce cervence ,takovy termin by se mi i hodil ,jenze tam ta letenka stoji asi 1650 Kc a pri on line zmene mi to davalo doplatek do ceny plus  poplatek za zmenu  Na live chatu mi nabidli zmenu uplne zdarma ,,,opet tedy FR jako jednicka 

Takze znovu dukaz ,ze se vyplati live chat a komunikace nez  ta zmena on line, pokud to neni zadarmo ,jinak tak jak pise voughne flash sale  24 hodin za 5 euro  i ostatni ceny letenek co nejsou za 5 euro sly nektere dolu 

0 Citovat

Zajímalo by mě, jestli by se nechali ukecat na změnu zdarma o měsíc později (když zrušili všechny lety na té trase, tak těch +-14 dní jaksi nevyužiju).

0 Citovat

Určitě jo... Já měl zrušeno VIE-MLA na květen a přehodili mi to na prosinec

0 Citovat

Ahoj, omlouvám se, pokud se to tu již řešilo, ale potřeboval bych se ujistit, že rozumím správně obchodním podmínkám v souvislosti s bezplatnou změnou letu pro lety zakoupené před 30. zářím 2021. Píše se zde, že jsou umožněny celkem 2 bezplatné změny v rezervaci, jenomže se zde zmiňuje směr jak odchozí, zpáteční nebo oba úseky.

Když mám zakoupeny zpáteční letenky v rámci jedné rezervace, můžu je kompletně změnit (jiný čas i jiná destinace) dvakrát anebo pouze jednou? Netuším totiž, zdali Ryanair bere změnu zpátečního letu za dvě změny anebo pouze jednu?

Mockrát díky! :-)

0 Citovat

Ano resilo se to  i kdyz trochu neco jineho, jestli  vubec jde zpatecni letenka zmenit  Lukas Horak psal ze jednotlive segmenty nejdou zmenit kdyz tam byl prestup U zpatecni letenky bez prestupu by podle toho mel jit vymenit jen cely let ,tedy tam i zpet a podle toho by to mohlo byt brano jako jedna zmena ,ale nejsem si tim jisty 

Ona jakakoliv zmena jde lehce vyzkouset v tom jejich programu a dokud  nepotvrdis  v poslednim kroku confirm zustane ti to co jsi mel puvodne  Ukaze se ti vysledna cena ,treba s doplatkem rozdilu nebo poplatkem za zmenu 

Dobrou zkusenost mam z posledni nedavne zmeny ,kdy jsem chtel vymenit  jiz dvakrat menenou letenku  na ktere posunuli  odlet ,protoze  to po me chtelo poplatek za zmenu zkusil jsem live chat a uspel jsem a letenku mi vymenili uplne zdarma bez doplatku rozdilu i kdyz jen v mesici co jsem mel puvodni termin ,ale proc to nezkusit ze :-) Uz jsem tu psal ze refund je mozny jen asi pri tech 5 hodinach  uvadeji 1-5 hodin .mel jsem asi dve a pul agent mi odepsal ze refund nelze,ale muze mi nabidnout zmenu zdarma ale neslo to na libovolny termin 

0 Citovat

Mikire, to jsem řešil já :-) Lukáš měl pravdu, systém mě následně skutečně nepustil dál, takže zpáteční letenka rozdělit opravdu nešla.

Teď jsem je zkusil vyměnit za jiné a následně zkusil v nové rezervaci udělat další změnu (kterou jsem samozřejmě již nepotvrdil) a vypadá to, že u zpátečních letenek bere Ryanair jejich kompletní výměnu za jednu jedinou změnu, což je super :-)

0 Citovat

Každopádně je vtipné, že u případné změny vidí systém rezervaci jako celek a nejde rozdělit, ale při samotné výměně chtěli doplatek za cenu letenky v jednom směru (byla dražší než ta původní), přestože celková cena nových letenek byla nižší než ta původní :-)

0 Citovat

Ani Wizz neřeší, kolik stála zpáteční celkově.

0